Returnarea tezaurului României aflat în Rusia, pe agenda Parlamentului European

Returnarea tezaurului României aflat în Rusia, pe agenda Parlamentului European

Returnarea tezaurului României, aflat în Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public. E vorba despre un proiect de rezoluţie iniţiat de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) care ar urma să fie votat de eurodeputaţi, informează G4Media.

Potrivit proiectului de agendă a sesiunii plenare din luna martie, aprobat de Conferinţa Preşedinţilor, subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie, la Strasbourg.

Chestiunea tezaurului României sechestrat ilegal în Rusia dezbătută în premieră la nivelul Parlamentului European.

Subiectul este relevant pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluţie pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relaţiilor cu Moscova.

Anul trecut, şi BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.

Eugen Tomac a anunţat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova.

Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP.

 

Afla mai multe despremoscovatezaur
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt