Românii au inventat cea mai performantă inimă artificială din lume

Românii au inventat cea mai performantă inimă artificială din lume

Românii au creat cel mai performant prototip de inimă artificială din lume. Vorbim despre un grup de studenţi la medicină din Iaşi, care au  inventat o inimă artificială care ar putea avea o durată de viaţă de până la 100 de ani. Aparatul ar urma să fie folosit atât la copii, cât şi la adulţi. Decoamdată este în faza de testare.

Românii reuşesc să inoveze şi să impresioneze la nivel internaţional. 30 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi au creat cel mai performant prototip de inimă artificială din lume, invenţie care le-a adus marele premiu la o competiţie internaţională desfăşurată luna trecută în Statele Unite ale Americii.

Inima, care este realizată din titan, are o durată de viaţă de până la 100 de ani datorită motorului care învârteşte ambele pompe concomitent. Proiectul vine în sprijinul celor care aşteaptă un transplant de inimă, o intervenţie efectuată destul de rar în România din lipsa donatorilor. 

Aparatul final are un diametru de 5 centimetri şi va putea fi implantat oricui, indiferent de vârstă. Numai că până va ajunge la om,  drumul este lung. 
Prototipul a costat 1.000 de euro, bani veniţi din sponsorizări. Universitatea de Medicină şi Framacie din Iaşi a alocat 6,5 milioane de lei pentru susţinerea proiectului.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt