Seismul din Oltenia a avut 170 de replici

Seismul din Oltenia a avut 170 de replici

Cutremurele care i-au şocat şi pe seismologi s-ar fi produs în urma unei decajări de energie tectonică. Este explicaţia dată de specialiştii care analizează acum fenomenul. Aceştia spun că aceste cutremure situate într-o zonă liniştită din punct de vedere seismic sunt cutremure noi pe care România nu le-a mai avut şi studiat până acum. Mai multe staţii sesmice care să monitorizeze mişcările vor fi montate în zona Olteniei.

În jur de 170 de replici au fost localizate până acum. Cutremurele se produc destul de des, cam la un sfert de oră, spun specialiştii. Experţii studiază acum fenomenul. Mai ales pentru că zona Olteniei nu este cunoscută ca fiind una cu risc seismic. Trei staţii seismice vor fi montate în zonele afectate de cutremur.

Ultimul cutremur care a avut loc în zona Olteniei a fost acum mai bine de 80 de ani. Seismologii spun că acest cutremur de ieri s-ar fi produs din cauza stresului tectonic acumulat de-a lungul timpului. O altă posibilă explicaţie legată de producerea cutremurelor de ieri ar fi falia din judeţul Gorj.

Timişul a fost unul dintre judeţele în care cutremurul s-a simtit destul de puternic. Specialiştii spun că în perioada următoare există posibilitatea apariţiei unui nou seism în Banat, chiar dacă vorbim de plăci tectonice diferite. Mai mult, zona de sud vest a ţării poate să genereze chiar seisme şi de peste 5 grade. În zona de sud-vest şi de sud cutremurele sunt însă doar de suprafaţă, la adâncimi cuprinse între 10 şi 20 de km.

În cazul unui cutremur mare, cu o magnitudine apropiată de cel din 4 martie 1977, sute de clădiri ar putea avea de suferit în Timişoara. Oraşul numără peste 14.500 de clădiri construite până în 1945. 1.000 dintre ele sunt monument istoric, majoritatea fiind ridicate în zona centrală a oraşului şi în alte două cartiere ale oraşului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt