SUA îndeamnă Israelul să-şi încheie ofensiva terestră în Gaza, scrie presa americană

SUA îndeamnă Israelul să-şi încheie ofensiva terestră în Gaza, scrie presa americană

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden a sfătuit Israelul să pună capăt campaniei sale terestre din Gaza şi să desfăşoare o ofensivă mai bine ţintită în războiul din Gaza, a relatat joi The New York Times (NYT).
Biden ar dori ca Israelul să treacă la această nouă fază a războiului în termen de trei săptămâni sau mai devreme, a declarat un oficial american citat de NYT sub acoperirea anonimatului.
Noua fază pe care o prevăd americanii ar implica grupuri mai mici de forţe de elită care ar intra şi ar ieşi din centrele populate din Gaza, desfăşurând misiuni mai precise pentru a-i găsi şi a-i ucide pe liderii Hamas, pentru a salva ostatici şi a distruge tunelurile, au spus oficialii.
Apelul pentru o schimbare de tactică vine în contextul în care diferenţele dintre Statele Unite şi Israel s-au adâncit pe măsură ce condiţiile din Gaza devin catastrofale. Joe Biden a avertizat săptămâna aceasta că Israelul începe să piardă sprijinul internaţional din cauza "bombardamentelor fără discernământ" din Gaza, o evaluare mult mai dură decât declaraţiile sale publice anterioare care îndemnau la o mai mare grijă pentru protejarea civililor.
De altfel, Joe Biden a repetat, joi, că doreşte ca Israelul să se concentreze pe salvarea vieţilor civililor. El a dat acest răspuns atunci când a fost întrebat dacă doreşte ca Israelul să îşi reducă asaltul asupra Fâşiei Gaza, notează CNN. "Vreau ca ei să se concentreze pe cum să salveze vieţile civililor. Nu să nu înceteze să atace Hamas, ci să fie mai atenţi", a spus Biden răspunzând la întrebarea unui reporter după ce şi-a încheiat un discurs oficial la Institutul Naţional de Sănătate.
Comentariile vin după ce Casa Albă se străduieşte să clarifice comentariile sale din această săptămână când a criticat modul în care Israelul gestionează războiul.
Israelul va continua lupta împotriva Hamas "până la victoria absolută", afirmă premierul Benjamin Netanyahu că i-a spus joi consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, care a venit în Israel.
Sullivan se întâlneşte cu înalţi oficiali israelieni în următoarele două zile, în timp ce Casa Albă îi presează pe israelieni să desfăşoare operaţiuni mai bine ţintite împotriva Hamas în Gaza.
"Le-am spus prietenilor noştri americani: Soldaţii noştri eroici nu au căzut în zadar. Din durerea profundă a faptului că au căzut, suntem mai hotărâţi ca niciodată să continuăm să luptăm până când Hamas va fi eliminat - până la victoria absolută", a declarat Netanyahu într-o înregistrare video după întâlnirea cu oficialul american.
El a mai spus că aducerea acasă a ostaticilor israelieni este "un obiectiv cheie". "Nu renunţăm la acest obiectiv, nici măcar pentru o clipă, inclusiv în acest moment", a dat asigurări Netanyahu.â
"Va dura mai mult de câteva luni - dar vom învinge şi îi vom distruge", a declarat şi ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în faţa consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan,.
Sullivan, la rândul său, a declarat într-un interviu la o televiziune israeliană că a vorbit cu premierul Benjamin Netanyahu despre momentul în care Israelul va trece de la operaţiunile militare de mare intensitate la o fază mai precisă şi mai bine ţintită. Sullivan nu a oferit un calendar specific şi nici nu a detaliat cum vor arăta astfel de operaţiuni, deşi a spus că se aşteaptă ca Israelul să îşi continue campania militară pentru o perioadă de timp. "Chestiunea este cu adevărat: când trece Israelul de la operaţiunile militare de mare intensitate care sunt în curs de desfăşurare astăzi la o altă fază a acestui conflict. Una care este mai precisă, mai bine ţintită", a declarat Sullivan la televiziunea israeliană Canal 12.
Cisiordania ocupată şi Fâşia Gaza trebuie să fie conectate sub un guvern al Autorităţii Palestiniene "reînnoit şi revitalizat", a mai spus Sullivan, citat de Reuters.
Vineri, Sullivan va discuta despre revitalizarea Autorităţii Palestiniene şi despre tragerea la răspundere a coloniştilor evrei "extremişti" pentru violenţele împotriva palestinienilor atunci când îl va vizita pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, a declarat un oficial american.

Afla mai multe despresuaisraelrazboigaza
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt