Taxe şi impozite locale mai mari din 2024. Românii plătesc mai mult pentru că au casă şi maşină

Taxe şi impozite locale mai mari din 2024. Românii plătesc mai mult pentru că au casă şi maşină

Scumpirile îşi pun amprenta şi asupra taxelor şi impozitelor locale. De anul viitor, acestea vor creşte cu 13,8% - rata inflaţiei de anul trecut. Este cea mai mare majorare din ultimii ani. Românii vor plăti astfel şi mai mult pentru locuinţele, terenurile sau maşinile pe care le deţin. Iar acest lucru va duce şi la alte creşteri de preţuri, spun specialiştii.

An de an, primăriile trebuie să crească taxele şi impozitele locale în funcţie de rata inflaţiei. Cum la finalul lui 2022 acest procent a fost de 13,8%, el se va aplica şi dărilor către administraţiile locale. În Bucureşti, pentru un apartament cu 3 camere, impozitul de 250 de lei, cum era până acum, va creşte la 290 de lei. Taxe mai mari vor fi şi pentru toate categoriile de maşini sub 12 tone. Capitala este unul dintre oraşele cu cele mai mari dări.

Autorităţile spun că nu pot face nimic pentru a evita creşterile, care sunt impuse de Codul Fiscal. Specialiştii în fiscalitate spun că aceste majorări vor aduce cu ele şi alte scumpiri.
Oamenii au, totuşi, varianta să plătească taxele anticipat, până pe 31 martie, iar astfel sumele sunt cu 10% mai mici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt