Transparenţă în dosarele de abuz sexual. În România sunt aproape 65.000 de agresori sexuali

Transparenţă în dosarele de abuz sexual. În România sunt aproape 65.000 de agresori sexuali

În fiecare săptămână, 38 de minori sunt abuzaţi sexual. Iar în ultimii doi ani, peste 100 de femei au fost violate. Sunt date teribile iar în spatele lor - suflete şi oameni care, câteodată, nu se vindecă toată viaţa din cauza traumelor şi a ruşinii.

Pentru toate victimele prădătorilor sexuali, peste 60 de organizaţii cer Consiliului Superior al Magistraturii publicarea sub anonimat a hotărârilor judecătoreşti definitive privind infracţiunile sexuale.  În acest fel, victimele se vor simţi mai în siguranţă şi vor putea să iasă în societate fără să se mai simtă arătate cu degetul. 

Peste 900 de semnături au fost strânse pentru petiţia "Justiţie Transparentă în cazurile de violenţă sexuală". Iniţiativa aparţine mai multor ONG-uri care militează pentru oprirea abuzului sexual. Ele cer ca hotărârile judecătoreşti pentru infracţiunile sexuale să fie publicate fără ca identitatea victimei să fie dezvăluită.

În aceste moment, hotărârile judecătoreşti sunt excluse de la consultarea publică pentru că se invocă protecţia victimelor. Şi nu există nicio variantă să fie consultate, iar numele victimelor să nu apară.  

România pare locul în care agresorii sexuali recidivează pentru că victimele nu sunt luate în seamă de cele mai multe ori. Rata de recidivă este de 70%. De doi ani avem Registrul Abuzatorilor Sexuali iar cifrele de acolo vorbesc de la sine. Deşi este un număr mare de acuzaţii sexuale, cel de condamnări rămâne mic. Asta şi pentru că multe dosare ajung să fie clasate din lipsă de probe. La nivel naţional sunt în acest moment 12.000 de dosare penale active. 

Potrivit Registrului Agresorilor Sexuali, condamnaţii au între 18 şi 98 de ani. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt