Umba Shariei peste femeile din Afganistan

Umba Shariei peste femeile din Afganistan

Revenirea talibanilor la putere în Afganistan şi instaurarea legii islamice le îngrozeşte pe femeile din ţară. Regulile sunt dure şi impun o dependenţă totală faţă de bărbaţi. Cine încalcă legea va fi biciuită în public sau chiar omorâtă cu pietre. Oamenii sunt disperaţi să scape de acolo. Iar cei care reuşesc, se luptă să ajungă în Occident. Un tânăr afgan de 15 ani a fost descoperit ascuns în geamantanul unei românce, într-un tren care se îndrepta spre Austria.

O nouă înregistrare şocantă de pe aeroportul din Kabul face înconjurul lumii. Un bărbat a filmat momentul în care el şi alte zeci de oameni se agaţă de aripile şi de trenul de aterizare al unui avion care decolează.

Imaginile disperarării surpind doar parţial panica ce se instaurează în Afganistan. Femeile, care reprezintă
aproximativ jumătate din populaţia de 40 de milioane de locuitorii a ţării, se tem de ce e mai rău. Un ONG local a
publicat o listă cu zeci de interdicţii pe care regimul taliban le-a instaurat între 1996 şi 2001, când a condus ţara centralasiatică

Potrivit propriei interpretări a islamului, talibanii interzic femeilor să studieze în şcoli, universităţi sau alte instituţii de învăţământ. Nu au voie să muncească în afara casei, nu pot merge neînsoţite pe stradă şi nu au voie să râdă, să vorbească sau să dea mâna cu bărbaţi din afara familiei.

De asemenea, femeile afgane trebuie să poarte burqa, le este interzis să poarte pantofi cu toc sau să aibă gleznele dezgolite şi nu pot fi tratate de medici de sex masculin.

Noua realitate care se instaurează în Kabul este relatată şi de un student afgan care nu a vrut să-şi dezvăluie
identitatea.

Timid, femeile încearcă să se organizeze şi să se opună felului în care talibanii vor să le transforme în cetăţeni de
mâna a doua.

Între timp, reprezentanţii noii puteri de la Kabul au susţinut prima lor conferinţă de presă. Declarativ, aceştia susţin că vor respecta toate drepturile femeilor. Cu o nuanţă. În limita Shariei.

ONG-urile de profil estimează că până la finele acestui an, peste 10 mii de cetăţeni afgani ar putea ajunge în România.

Vameşii de la Curtici au avut parte de o surpiză de proporţii. La verificarea de rutină a pasagerilor aflaţi într-un tren care se îndrepta spre Viena, o femeie de 24 de ani a început să dea semne de nervozitate. Cercetarea amănunţită a scos la iveală că în geamantanul tinerei se găsea un un adolescent. Băiatul, în vârstă de 15 ani, este de naţionalitate afgană. În timpul anchetei care a urmat, femeia a mărturisit că încerca să-l treacă ilegal graniţa. Minorul a fost preluat de către reprezentanţii DGASPC Arad, iar femeia este cercetată acum pentru complicitate la tentativa de trecere ilegală a frontierei. Cazul de azi este însă doar vârful icebergului. Odată cu preluarea puteri de talibanii, afganii au pornit un adevărat exod către vestul Europei. Una din principalele rute trece prin România.

Drumul către statele bogate din Occident durează câteva săptămâni pentru afganii cu dare de mână. Pentru alţii
odiseea durează ani de zile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt