UPDATE: Omagiu adus lui Navalnîi la Ambasada Rusiei în Bucureşti. "A murit mult mai devreme", spune un deţinut din colonia "Lupul polar". Familiei i s-a spus că opozantul a pierit din cauza sindromului morţii subite

UPDATE: Omagiu adus lui Navalnîi la Ambasada Rusiei în Bucureşti. "A murit mult mai devreme", spune un deţinut din colonia "Lupul polar". Familiei i s-a spus că opozantul a pierit din cauza sindromului morţii subite

Zeci de persoane participă duminică la un eveniment organizat la sediul ambasadei Rusiei la Bucureşti, în memoria disidentului rus Aleksei Navalnîi. Participanţii au adus flori, lumânări, şi pancarte cu imaginea disidentului.
Peste 50 de oameni participă, duminică, la un eveniment organizat în memoria lui Aleksei Navalnîi în faţa Ambasadei Rusiei, pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti.
Participanţii au adus cu ei flori, lumânări, fotografii ale disidentului rus mort în detenţie, dar şi pancarte cu mesajul ”Killer ”(ucigaş) adresat lui Vladimir Putin.
„Nu câştigi alegeri libere omorând opoziţia”, este mesajul participanţilor.
Printre participanţi există şi persoane care au declarat că sunt cetăţeni ruşi care se opun regimului condus de Vladimir Putin. 
Iniţiatorul evenimentului organizat la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti este europarlamentarul Vlad Gheorghe.
 
STIREA INITIALA - Opozantul Aleksei Navalnîi a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 "Lupul Polar", sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times, citat de news.ro.
Potrivit mărturiei deţinutului, "o agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie": verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, "a fost mult accelerată". Apoi, toată lumea a fost închisă în barăci, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.
"S-a auzit cum nişte maşini au intrat pe teritoriul zonei (penitenciare) seara târziu şi noaptea, de trei ori, dar ce fel de maşini, nu se poate vedea pe geam", a spus deţinutul.
Potrivit condamnatului, dimineaţa zilei de 16 februarie a început cu o percheziţie totală: personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, cărţi, precum şi fierbătoare, care fuseseră trecute cu vederea anterior. Deţinuţii au tras concluzia, din ce vorbeau gardienii, că era aşteptată în colonie o inspecţie.
Interlocutorul ziarului de opoziţie Novaia Gazeta Europe - care relatează din străinătate, fiind interzis în Rusia - a precizat că administraţia află de obicei despre astfel de inspecţii cu o lună înainte şi se pregăteşte din timp pentru ele.
El a povestit că în colonia penitenciară s-a aflat despre decesul lui Aleksei Navalnîi în jurul orei 10.00 ( ora 08.00, ora Moscovei).
Unitatea de tip celulă unică, unde era ţinut în izolare politicianul, se află departe de cazarmă, dar în apropierea acesteia nu se aflau, totuşi ambulanţe. O ambulanţă a apărut abia după aflarea veştii morţii opozantului. "Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?". - a spus deţinutul.
În acelaşi timp, el a precizat că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză pentru autorităţile coloniei. "Încă de dimineaţă, atât 'stăpânul' (şeful coloniei), cât şi 'kum' (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap", a declarat interlocutorul pentru publicaţie.
El a mai spus că în jurul orei 13:00, ora Moscovei, mai multe maşini au sosit la administraţie: una de la IK-18 "Bufniţa polară" - o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă -, alte două de la Labitnanghi - cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp - şi una de la Salehard - capitala districtului autonom Iamalo-Neneţ. Deţinutul a sugerat că participanţii la întâlnire "elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova".
În colonie s-a aflat despre sosirea comisiei de la biroul central al Serviciului Federal Penitenciar cam în acelaşi timp cu moartea lui Navalnîi. Potrivit deţinutului, aceasta a fost încă o dovadă că politicianul a murit mult mai devreme decât s-a anunţat.
Potrivit informaţiilor oficiale, la 16 februarie, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp. "Măsurile de resuscitare" nu au dat rezultate pozitive, iar "medicii de urgenţă au declarat decesul".
Potrivit site-ului rusesc Baza, care are conexiuni cu seviciile de informaţii ruse, Navalnîi s-a îmbolnăvit vineri, în jurul orei locale 13:00 (11:00, ora Moscovei). O ambulanţă a fost chemată la el, medicii au încercat să îl resusciteze pe politician, dar acesta a murit la ora locală 14:17.
Două surse de rang înalt din cadrul Comitetului de Investigaţii au declarat pentru SOTA (canal media de opoziţie - n.r.) că Navalnîi a fost "otrăvit lent în custodie încă din august pentru a-i provoca moartea" şi că principalul "instigator" ar fi fost chiar şeful Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, care avea o ranchiună personală împotriva politicianului din cauza investigaţiilor sale.
 

Afla mai multe desprenavalniimoartecolonie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt