Veşti proaste pentru Iohannis. Estonia a anunţat că îl susţine pe Rutte la şefia NATO

Veşti proaste pentru Iohannis. Estonia a anunţat că îl susţine pe Rutte la şefia NATO

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat marţi că îl susţine pe omologul său olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, anunţă Reuters.

"Pentru un NATO puternic, trebuie să avem o privire clară asupra Rusiei, să stimulăm cheltuielile pentru apărare, să susţinem aderarea Ucrainei şi echilibrul geografic", a spus ea într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare.

"Am discutat acest lucru în profunzime cu Mark Rutte şi el se angajează să respecte aceste priorităţi. Estonia îl poate susţine pentru funcţia de secretar general al NATO", a adăugat Kallas.

Sprijinul ei este o victorie majoră pentru Rutte, care s-a luptat să obţină sprijin dincolo de Europa de Vest şi America de Nord.

NATO, declarată "în moarte cerebrală" de către preşedintele francez Emmanuel Macron în 2019, şi-a recăpătat importanţa datorită invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, primind doi noi membri - Suedia şi Finlanda - în ultimele luni.

Tot marţi, Kallas a fost nevoită să dezmintă o păcăleală de 1 aprilie care spunea că are sprijinul unor ţări importante precum Statele Unite, Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru a conduce NATO.

Afla mai multe desprekajakallasnatosprijinrutte
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt