VIDEO Explozii devastatoare la Crevedia! Doi morţi şi 56 răniţi. Cele mai multe victime sunt din rândul pompierilor

VIDEO Explozii devastatoare la Crevedia! Doi morţi şi 56 răniţi. Cele mai multe victime sunt din rândul pompierilor
foto: INQUAM Photos / George Călin

Autorităţile au început să transfere răniţii în străinătate. Din totalul acestora, 43 de persoane sunt cadre ale Ministerului de Interne, 39 de pompieri, doi poliţişti şi doi jandarmi. Parchetul General a preluat Dosarul Crevedia. Se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

UPDATE: Corneliu Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa: ..În cursul acestei dimineţi, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât să acţionăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor. Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă”, a scris pe constul său de Facebook, Corneliu Ştefan.

UPDATE: Marcel Ciolacu, premierul României: ,,Sunt şapte case afectate în zona exploziei. Autorităţile sunt pregătite să transfere cât mai mulţi pacienţi afectaţi de explozii".

UPDATE: Întrebat cum comentează faptul că staţia GPL din Crevedia în care au avut loc exploziile aparţine fiului primarului PSD de la Caracal, Marcel Ciolacu a declarat că ,,Dacă credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiul cu ce ocupă copiii primarilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi. Vorbim să salvăm vieţi şi mă întrebaţi de.... ". Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, soldată cu zeci de răniţi, se numeşte Flagas SRL şi îi aparţine fiului primarului PSD din Caracal. Acţionarii firmei Flagas SRL sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stinga (49%), conform G4 Media, care citează Termene.ro. Ionuţ Daniel Doldurea e fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

UPDATE: Raed Arafat, şeful DSU: ,,La ora 16:00 va pleca următorul avion cu cinci victime cu arsuri spre Viena, Gratz şi Berlin Mai sunt 41 de persoane internate din care şase sunt intubate". Este pregătit un al patrulea avion. „Continuăm să transferăm pacienţii despre care consideră medicii că trebuie să plece”, a mai precizat Arafat.

UPDATE: Raed Arafat, şeful DSU: ,,încă un deces din cauza arsurilor, o pacientă internată la Spitalul Floreasca. Este vorba de soţia celui care a decedat ieri de infarct. Femeia avea arsuri pe mai mult de 95% din suprafaţa corpului".

UPDATE:  Bilanţ Spitalul Floreasca: „În Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti au ajuns 31 de pacienţi (dintre care 5 intubaţi) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În acest moment, sunt internaţi 26 de pacienţi, dintre care 3 intubaţi. Toţi pacienţii au fost operaţi, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopţii. O parte dintre ei au fost supuşi şi astăzi unor proceduri operatorii. 2 pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles. Pentru alţi 6 pacienţi se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei 3 civili din explozia iniţială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment. Restul pacienţilor sunt stabili sau cu evoluţie uşor favorabilă”.

UPDATE: Exploziile de la Crevedia au pornit de la o ţigară aprinsă în timp ce gaz lichefiat era transferat dintr-o cisternă în alta, conform informaţiilor g4media.ro.

UPDATE: Cătălin Predoiu, ministru de Interne: „La faţa locului s-a procedat conform tuturor procedurilor în vigoare. S-a făcut posibil să se evite un număr de victime şi mai mare. Aseară s-a evitat un dezastru uriaş, aceşti oameni îşi riscă viaţa în fiecare zi şi merită aprecierea noastră

UPDATE: Ancheta a fost preluată de Parchetul General: „În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa".

UPDATE O a doua aeronavă C-27 J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri, a anunţat MApN. Echipele medicale pentru monitorizarea pacienţilor pe timpul transportului sunt formate din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

UPDATE O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15 pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Bruxelles - Otopeni pentru transportarea a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului, informează MApN.

Cel puţin o persoană a murit şi alte şapte au fost grav rănite în urma celor două explozii puternice care a avut loc sâmbăta seara la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Alte două persoane sunt date dispărute.  

În urma celei de a doua explozii, cel puţin 26 de pompieri au fost răniţi, unul fiind în stare gravă. 3.000 de oameni care locuiesc în zonă au fost evacuaţi de urgenţă, iar traficul pe DN 1A este blocat complet. Autorităţile din Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie.

Într-o intervenţie la Digi 24, primarul din Crevedia, Petre Florin, a declarat că activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de către ISU. ,,Nu mai aveau voie să vândă butelii la cetăţeni, dar cisternele le încărcau acolo”. Referitor la intervenţia pompierilor, edilul din Crevedia a mai spus că ,,au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbuşească. Situaţia este foarte gravă. Avem câteva victime, le-au luat pe targă, elicopterul SMURD este şi el aici. Aşteptăm să intervină pompierii. Flăcările se duc spre locuinţe. Sperăm să lichideze cât mai repede”.

Şeful DSU, Raed Arafat, a precizar că există pericolul să aibă loc o a treia explozie „Zona trebuie să fie evaluată, zona încă este periculoasă şi, din cauza asta, am evacuat la distanţă, pentru că există pericolul să mai fie încă o explozie la încă o cisternă la care au fost folosiţi roboţii, s-a evitat să fie un număr de pompieri. Au fost scoşi după ce am introdus roboţii. Poate că am evitat ca oamenii să fie aproape de cisternă. În al doilea rând, s-au dat mesaje RO-ALERT în zonă".

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 12 spitale din Bucureşti sunt pregătite să primească răniţii de la cele două explozii din Crevedia. O celulă de criză a fost convocată la Ministerul de Interne la care participă şi premierul Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat că a fost confirmat ,,cel puţin un deces” şi că alte opt persoane au arsuri de diferite grade pe corp, unele dintre acestea vor fi duse la spitalele Bagdasar şi Floreasca. Ministrul Sănătăţii a mai spus că ,,dacă este nevoie să transferăm în străinătate unii dintre aceşti pacienţi pentru că în cazul în care la spitalele din Bucureşti este depăşită capacitatea, având în vedere că existau deja multe persoane cu arsuri internate din alte accidente şi nu cred că este timpul să pierdem un minut să nu acordăm asistenţă acestor oameni. În momentul de faţă avem două locuri la Bagdasar, un pacient va fi îngrijit  iniţial în UPU. La Floreasca este o situaţie asemănătoare, suntem în legătură cu managerii de acolo. Chiar dacă nu sunt suficiente locuri în secţiile specializate, vor fi duşi în UPU pentru acordarea primului ajutor şi a primelor îngrijiri, iar dacă condiţiile de internare nu permit, adică dacă nu vor fi locuri în unităţile specializate pentru arşi ei vor fi transferaţi în cel mai scurt timp în străinătate".

Potrivit România TV şi un reporter al postului de televiziune a fost rănit în prima explozie puternică de la Crevedia. Marina Cioacă a fost transportată de urgenţă la spital, după ce a fost arsă pe mâini.

Într-o postare pe contul său de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a scris că ,,O nouă tragedie a zguduit în această seară România şi sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate şi le urez însănătoşire grabnică celor răniţi. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectaţi tot sprijinul necesar şi să le facilităm accesul la tratament în regim de urgenţă. De îndată ce situaţia din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea şi regulile au fost încălcate. Solicit autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru cei răniţi astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete."

ştire în curs de actualizare

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt