Vom avea propriul satelit pe orbita pământului

Vom avea propriul satelit pe orbita pământului

România se pregăteşte să trimită propriul satelit pe orbita Pământului, cu o rachetă proiectată şi construită integral în ţara noastră. Lansarea este programată pentru luna august, de pe o navă militară din Marea Neagră. România devine, astfel, a doua ţară din Uniunea Europeană care îşi lansează propriul satelit.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică, pe scurt ARCA, este o companie aerospaţială cu sediul în
România, la Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor
aeriene fără pilot. Racheta pe care au adus-o la Constanta diferă de tot ce s-a construit până acum. Foloseste un motor care functioneaza cu apă în principal şi de aceea se numeste ecologica.

Racheta românească este formată din 3 segmente diferite - "trepte" cum se numeste in limbajul astronautilor. Fiecare are propriul motor, care o ajuta sa urce pana la o anumita inaltime, dupa care se desprinde si cade pe Pamant.

La lansare, racheta cantareste 5 tone cu tot cu combustibil. Inginerii au folosit cele mai avansate materiale de
constructie, astfel incat vehiculul spatial sa fie cat mai usor. Fără combustibil, atinge doar jumatate de tona.

Astăzi, racheta va pleca in baza navala din Portul Constanta, de unde va fi urcata pe o nava militara. Va iesi in largul marii pentru mai multe teste de lansare, iar la mijlocul lunii august va fi trimisa in spatiu. Pana atunci, localnicii au putut s-o admire in Piata Ovidiu din Constanta.

Constructia rachetei romanesti a costat 1,2 milioane de euro, iar oamenii de stiinta n-au primit niciun ban de la Guvern. Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt