Al-Qaeda zâmbeşte în urma trupelor americane şi promite o revenire în Afganistan, sfidând acordul SUA cu talibanii - Focus Prima TV

Al-Qaeda zâmbeşte în urma trupelor americane şi promite o revenire în Afganistan, sfidând acordul SUA cu talibanii

Anunţul recent făcut de Al-Qaeda despre revenirea în Afganistan după retragerea forţelor coaliţiei în septembrie conturează o imagine mult diferită a viitorului statului afgan decât cea sperată în urma acordurilor semnate cu talibanii.

Forţele guvernului afgan se confruntă cu nişte „posibile rezultate proaste” împotriva talibanilor, după retragerea trupelor coaliţiei, spune şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley. Cu toate că principalul general american crede că forţele militare şi de poliţie ale statului afgan sunt „echipate destul de bine, antrenate destul de bine şi conduse destul de bine”, Milley a refuzat să spună şi că forţele afgane ar fi pregătite să facă faţă talibanilor fără sprijin internaţional direct.   Dar foarte reală ameninţare talibană nu este singura revenire care se profilează în Afganistan. Duminică, 2 mai, s-au împlinit 10 ani de la asasinarea lui Osama Bin Laden de către forţele speciale americane pe teritoriul Pakistanului. Numele său şi numele reţelei teroriste pe care o conducea, Al-Qaeda, au definit o adevărată eră în domeniul luptei anti-teroriste duse de către guvernul american. Chiar dacă în ultimii ani Al-Qaeda a intra într-un con de umbră, mai ales pe fondul ascensiunii Statului Islamic, retragerea din Afganistan a dezmorţit reţeaua teroristă.

Total
0
Shares
Total
0
Share