Warren Buffett a căzut până pe poziţia a 10-a în clasamentul miliardarilor planetei. Cine sunt cei mai bogaţi oameni din lume la finalul lui 2023

Warren Buffett a căzut până pe poziţia a 10-a în clasamentul miliardarilor planetei. Cine sunt cei mai bogaţi oameni din lume la finalul lui 2023

Investitorul legendar Warren Buffett a căzut până pe poziţia a zecea în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, chiar dacă s-a îmbogăţit în 2023, în condiţiile în care sectorul tech a fost din nou vedeta bursei americane în anul pe cale să se încheie, relatează Markets Insider.

La începutul acestui an Buffett avea o avere mai mare chiar şi decât a lui Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume timp de ani de zile, şi a fost pe punctul de a-l depăşi inclusiv pe Bill Gates, însă acum a căzut de pe poziţia a cincea până pe a zecea în clasamentul miliardarilor lumii, potrivit datelor Bloomberg.

Însă situaţia nu are nicio legătură cu randamentul acţiunilor companiei sale de investiţii Berkshire Hathaway sau a unor decizii mai puţin inspirate luate de Buffett. De fapt, acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 16% în 2023 iar averea personală a lui Buffett a crescut cu 10 miliarde de dolari, până la 120 de miliarde. 99% din averea lui Buffett este dată de acţiunile pe care le deţine în compania sa de investiţii, scrie Hotnews.ro.

Buffett s-ar fi îmbogăţit şi mai mult în 2023, însă a donat aproape 6 miliarde de dolari unor cauze caritabile.

2023 a fost un nou an fabulos pentru companiile tech din Statele Unite

Coborârea lui Buffett în clasamentul miliardarilor planetei se datorează însă în cea mai mare parte randamentului mult mai bun al acţiunilor companiilor tech pe bursa americană comparativ cu compania sa de investiţii.

După o prăbuşire spectaculoasă anul trecut, Tesla a avut un nou an puternic în 2023, chiar dacă este pe cale să îşi piardă poziţia de producător auto cu cele mai mari vânzări de maşini electrice la nivel mondial. Elon Musk a cules din nou roadele faptului că a militat timp de ani de zile ca Tesla să fie considerată o companie „tech”, nu un producător auto tradiţional.

Chiar dacă explicaţiile sale nu i-au convins pe toţi investitorii, preţul acţiunilor Tesla a crescut cu peste 100% anul acesta, ceea ce a dus la creşterea averii personale a lui Musk cu 98 de miliarde de dolari în 2023.

Preţul acţiunilor Amazon s-a apreciat la rândul său cu 83%, Jeff Bezos contabilizând astfel o creştere a averii sale cu 71 de miliarde de dolari. Microsoft a avut de asemenea un an de excepţie, preţul acţiunilor sale crescând pe bursă cu 56%.

Acest lucru le-a adus lui Bill Gates şi Steve Ballmer, fostul său asistent şi apoi CEO al Microsoft, câştiguri pe bursa de la New York de 31 de miliarde, respectiv 45 de miliarde de dolari.

Averile lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul Meta, Larry Page şi Sergey Brin, cofondatorii Alphabet (compania-mamă a Google) şi Larry Ellison, cofondatorul Oracle, au crescut şi ele mai mult anul acesta decât cea a lui Buffett.

Clasamentul primilor 10 cei mai bogaţi oameni din lume este practic dominat de antreprenori sau directori (în cazul lui Ballmer) care au fondat sau condus companii tech din Statele Unite.

Singurele două excepţii sunt Buffett şi Bernard Arnault, fondatorul şi conducătorul conglomeratului de produse de lux LVMH.

Cum arată clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume la finalul lui 2023

1. Elon Musk (cu o avere estimată de Bloomberg la 235 de miliarde de dolari)

2. Bernard Arnault (179 miliarde de dolari)

3. Jeff Bezos (178 miliarde de dolari)

4. Bill Gates (140 de miliarde de dolari)

5. Steve Ballmer (130 de miliarde de dolari)

6. Mark Zuckerberg (128 de miliarde de dolari)

7. Larry Page (128 de miliarde de dolari)

8. Larry Ellison (124 de miliarde de dolari)

9. Sergey Brin (121 de miliarde de dolari)

10. Warren Buffett (120 de miliarde de dolari)

Afla mai multe desprewarren buffettmiliardari
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt