Ordonanţa de plafonare a preţurilor la mâncare este aspru criticată de liberali. Oros: Trebuie să ne gândim la schemele de plafonare la energie, care au crescut preţurile

Ordonanţa de plafonare a preţurilor la mâncare este aspru criticată de liberali. Oros: Trebuie să ne gândim la schemele de plafonare la energie, care au crescut preţurile
foto: Pixabay

Preţurile la alimente vor creşte după ordonanţa de plafonare, la fel cum au crescut preţurile la energie după o măsură similară, a declarat la Prima News fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

 

„Trebuie să ne gândim la schemele de plafonare la energie, care au crescut preţurile, vor fi probleme în lanţul de aprovizionare, care vor afecta tot micii producători. Probabil ordonanţa va dispărea după câteva luni. În Franţa, a fost o negociere voluntară şi nu a fost ceva impus printr-o ordonanţă. Dar peste tot unde ţările şi guvernele au forţat preţurile împotriva regulilor economiei de piaţă, s-a ajuns la dispariţia unor produse şi creşterea preţurilor. Şi acu,m în unele domenii, cum ar fi laptele de vacă, producătorii sunt în pierdere, preţul de achiziţie este de maxim 2 lei, când ei cheltuiesc 2,3-2,5 lei pentru un litru de lapte”, a spus fostul ministru.

 

Florian-Emil Dumitru (PNL), vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară din Camera Deputaţilor, a arătat că sectorul laptelui se află într-un mare declin, în condiţiile România importă milioane de tone de lapte.

 

„În continuare sunt subvenţionate capete de animale şi nu producţia de lapte. Nu cred că o ordonanţă va schimba ceva. În Franţa este un acord interprofesional, care stabileşte relaţiile pe tot lanţul. La noi, cei cu puterea de negociere cea mai mare, supermarketurile, vor împinge creşterea de preţ către producător. România trebuie să introducă în toate judeţele programul laptele în şcoli, din care ar fi intrat 400 de tone de lapte din producţia internă zilnic”, a spus deputatul.

 

El consideră că presiunea mare care va fi pusă şi pe producătorii şi procesatorii de carne îi va împinge la faliment.

 

„Dacă se va face presiune mare pe preţ în zona de producători şi procesatori din zona de carne, s-ar putea merge pe carnea de pui din Ucraina, care are un preţ de cost cu cel puţin 20 la sută mai mic decât cel de la noi. O ordonanţă care să plafoneze preţurile va ucide industria alimentară şi-aşa fragilă din România şi producătorii locali. Mai bine am aplica legea concurenţei neloiale, nu să venim cu politici intervenţioniste de reducere a preţurilor”, a arătat Dumitru.

 

Şi Cristina Cionga, vicepreşedintele Grupului de Lucru Cerealele Oleaginoase, a subliniat că funcţionarea pieţelor cu mecanisme economice nedistorsionate este principalul obiectiv al UE.

 

„Măsurile pentru reglarea preţurilor sunt derogare de la directivele eurpene, iar legislaţia vorbeşte de măsuri de maximum şase luni, care pot fi prelungite în cazul unor creşteri prea mari de preţuri”, a arătat Cionga.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt