Tradiţia mucenicilor, păstrată în satele româneşti

Tradiţia mucenicilor, păstrată în satele româneşti

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici este cea mai populară sărbătoare a primăverii în satele din România. Gospodinele care păstrează tradiţia se întrec în prepararea mucenicilor. Colacii în formă de 8, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă măcinată sunt atent pregătiţi după reţete moştenite de sute de ani. Tradiţia datează de secole. Se spune că cei 40 de mucenici care făceau parte din legiunea a 11-a din Armenia
au fost siliţi să se închine idolilor iar pentru că au refuzat, au fost prigoniţi. Iar în fiecare an, pe 9 martie, colacii în formă de 8 se dau de pomană pentru sufletele lor şi ale celor trecuţi la cele veşnice.

În comuna BROŞTENI, gospodinele s-au trezit dis de dimineaţă, au încins cuptoarele şi dau zor să pregătească tradiţionalii mucenici. Colacii în formă de 8, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă se dau de pomană în ziua de 9 martie pentru sufletele celor plecaţi dintre noi. Pregătirile se fac încă din ajun pentru ca aluatul să fie frământat cu atenţie şi să stea la dospit. În casa Corneliei, mucenicii sunt nelipsiţi iar
anul acest are şi ajutoare- nepoatele care au venit să înveţe secretele pregătirii.

Cornelia are emotii, fetele n-au mai facut mucenici până acum, dar nici ea nu stia mai mult la vârsta lor. Însă pentru că mucenicii nu au acelaşi gust fără nucile presărate deasupra, cei trei fii ai săi îi sar în ajutor.

Alexandra nu este la prima experienţă de acest fel, dar Denisa, fată de oras, n-a prea intrat in bucatarie.

Aluatul este lasat la crescut 25 de minute apoi se modelează şi se bagă direct în cuptor.

Mucinicii, calzi inca, sunt dusi de pomana în vecini. In aceasta zi, exista obiceiul sa se bea 40 sau 44 pahare de vin. Oamenii credeau că vinul băut la Mucenici se transformă dea lungul anului în sânge si putere de muncă. Dacă cineva nu putea bea atâtea pahare pline cu vin, trebuia să guste sau cel putin să fie stropit cu vin.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt