Doritori mulţi, vaccinuri puţine

Doritori mulţi, vaccinuri puţine

Dorinţa spaniolilor de a se vaccina este uriaşă. Statisticile oficiale arată că 90% dintre aceştia vor să se imunizeze. Iar dacă ne amintim prin ce a trecut Spania anul trecut, acest lucru pare firesc. Ei încă au proaspăt în memorie coşmarul lunilor în care zilnic mureau peste o mie de oameni.

Este zi de vaccinare pentru bătrânii peste 70 de ani. Veniţi singuri sau însoţiţi de copii sau nepoţi, îşi aşteaptă rândul liniştiţi. Printre ei este şi Marian, care tocmai a împlinit 70 şi este din Bacău. Băiatului lui stă în Spania de aproape 20 de ani. Însă Marian a hotărât la un moment dat să îşi trăiască bătrâneţile acasă, şi s-a întors în România. Totuşi, a ales să se vaccineze în Villareal.

Marian poate spune că este norocos. Dorinţa spaniolilor de a se vaccina este uriaşă. Până acum 11 milioane dintre ei, aproape o tremie din populaţia adultă, a primit cel puţin o doză. Însă, ritmul imunizărilor este atât de intens că cele 15 milioane de doze pe care l-a achiziţionat Madridul au fost utilizate aproape în totalitate.

Guvernul spaniol vrea să vaccineze anul acesta 70 la sută din populaţia ţării, suficient cât să fie atinsă imunitatea de grup. Cadrele medicale nu sunt însă foarte optimiste.

În diaspora românească, părerile sunt împărţite. Unii vor să se vaccineze, mai ales în speranţa că aşa vor putea călătorii fără restricţii. Alţii sunt încă rezervaţi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt