Datele INS confirmă efectele măsurilor PSD: salariul mediu din România a crescut!

Datele INS confirmă efectele măsurilor PSD: salariul mediu din România a crescut!

Veniturile românilor sunt în creştere! În luna februarie, românii au câştigat în medie 4.876 de lei, cu peste 14% mai mult faţă de februarie 2023, în condiţiile în care inflaţia este în scădere. Aceste cifre reflectă o stabilitate macroeconomică, dar şi creştere a nivelului de trai din România datorită măsurilor luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

”Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 4876 lei în luna februarie 2024, faţă de 4.270 lei în aceaşi pierioadă a anului trecut, adică o creştere netă de peste 600 lei

În ceea ce priveşte indicele câştigului salarial real, acesta a fost de 106,5% în februarie 2024 faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicând o creştere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflaţie.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, cu un nivel de 11297 lei, în timp ce cele mai mici câştiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2729 lei.

Salariul mediu, în strânsă legătură cu salariul minim

Valoarea salariului mediu este  corelată direct cu creşterea salariului minim pe economie. În ultimii ani, PSD a promovat o politică fiscală care a inclus o serie de măsuri economice menite să sprijine creşterea veniturilor populaţiei şi să reducă disparităţile sociale, dar şi să reducă povara fiscală pentru angajaţi şi să stimuleze creşterea economică.

Una dintre cele mai importante iniţiative ale PSD a fost creşterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alţi 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Astfel, prin adoptarea unor politici care să stimuleze angajatorii să ofere salarii mai mari, PSD a contribuit la o creştere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători români cu venituri mici, îmbunătăţindu-le nivelul de trai şi reducând riscul de sărăcie.

De asemenea, PSD a promovat creşterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educaţiei şi sănătăţii. Prin creşterea salariilor pentru profesori, medici şi personalul medical, PSD a încercat să atragă şi să menţină în sistemul public de sănătate şi educaţie profesionişti calificaţi, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea serviciilor oferite populaţiei.

Salariul minim european, un echilibru între salariul minim şi salariul mediu

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani - Covid19, criza din energie şi războiul din Ucraina - România a reuşit să crească considerabil salariul mediu. Dacă în 2021 venitul mediu pe ora din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro.

Aceste creşteri sunt strâns legate şi de creşterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile şi care a dus la o creştere în lanţ a tuturor salariilor. Însă e nevoie de un echilibru între salariul mediu şi cel minim astfel încât de la 1 ianuarie să se poată implementa salariul minim european, aşa cum susţine PSD. O astfel de măsură ar elimina decalajul dintre cei cu venituri mici şi cei cu salarii mari, dar vine şi cu o formulă pentru calcularea salariului minim mult mai predictibilă pentru antreprenori.

Afla mai multe despresalariupsdinflatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt