Inundaţii devastatoare în Spania

Inundaţii devastatoare în Spania

Spania a fost lovită de cele mai puternice furtuni de anul acesta. Au căzut nu mai puţin 120 de litri pe metrul pătrat. Mai multe autostrăzi şi trasee principale de trenuri de mare viteză au fost închise din cauza distrugerilor provocate de puhoaie. Pompierii au fost chemaţi la mii de intervenţii pentru a salva oamenii prinşi în case sau în maşini luate de ape iar primarul din Madrid a cerut oamenilor să stea în case. Iar în multe zone turistice, plajele au fost pur şi simplu distruse.
Apele au venit cu o furie şi forţă atât de mare peste această localitate din centrul Spaniei încât mulţi oameni nu au avut timp să se adăpostească. Această femeie a scăpat ca prin minune, deşi apa o acoperise total. Au căzut 140 de litrii de apă pe metrul pătrat în numai câteva ore. Dimineaţa lumina zilei a dezvăluit dezastrul lăsat în urmă. Maşini distruse, case cu pereţii dărâmaţi, drumuri şi poduri acoperite de metrii de nămol şi bolovani.
Situaţia a fost similară în aproape toată ţara. Străzile oraşelor au devenit râuri şi lacuri. În multe locuri, maşinile parcate au fost aproape acoperite de ape.  Capitala, Madrid, a fost în alertă roşie, iar pompierii au lucrat fără întrerupere pentru a scoate apa din case şi pentru a repara daunele provocate de puhoaie. Mesajul autorităţilor a fost clar.
 
Circulaţia metroului sau prin majoritatea pasajelor din capitală au fost oprite. La fel şi liniile de tren de mare viteză care leagă Madridul de Sevilla şi Murcia. Mai multe autostrăzi au avut circulaţia restricţionată sau chiar oprită de tot. Pe coasta mediteraneeană, porturile au fost închise iar zborurile au avut întârzieri şi dificultăţi la aterizare şi decolare.
 
Locuitorii din Castellon, din estul Spaniei, au fost martorii unui fenomen impresionant. O tornadă s-a format deasupra mării ridicând apa la zeci de metrii înălţime. Din fericire direcţia a fost spre larg, neajungând în zona locuită.
Majoritatea zonelor de coastă au fost măturate de puhoaie. Locurile unde acum 48 de ore erau mii de turişti la soare, acum sunt distruse.
 
Pentru doi turişti care se aflau cu caiacul pe un râu din zona Aragon, din Nordul Regatului, intervenţia a fost prea târziu. Viitura i-a luat prin surprindere şi nu s-au mai putut salva. Trupurile lor au fost recuperate la 24 de ore după. În Castilla-La Mancha un bărbat a fost luat de viitură când a încercat să iasă din maşină. Iar în apropiere de Madrid, o maşină în care se doi adulţi cu băiatul lor de 10 ani a fost luată de un râu umflat. Băiatul a fost salvat şi este la spital. Din păcate, părinţii lui sunt încă de negăsit. 
 
Ploile au început de ieri dimineaţă continua şi astăzi, însă meteorologii spun că intensitatea lor va scădea. 
 

 

Afla mai multe despreinundatiispaniamadridtornada
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt