Românii merg la medic de cinci ori pe an

Românii merg la medic de cinci ori pe an

În medie, un român merge la medic de cinci ori pe an. O arată un raport Eurostat. Analiza ne plasează pe locul 17 între cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Prin comparaţie, vecinii unguri merg la doctor de aproape 10 ori pe an. Euroepenii care trec cel mai rar pragul unui cabinet medical sunt grecii şi suedezii. 

Cifrele Eurostat arată că în 2021, în România, numărul mediu de consultaţii pe locuitor a fost de 4,9. În creştere uşoară faţă de anul  în care a izbucnit pandemia covid. Dar sub nivelul lui 2019. Ţările din Europa unde oamenii merg cel mai des la medic sunt Slovacia, Germania şi Ungaria. La polul opus se situează Portugalia, Grecia şi Suedia. Ţara nordică stă cel mai rău, cu puţin peste 2 consultaţii pe an.  

Un studiu Ipsos realizat  arată că doar 46% dintre români consideră că primesc cel mai bun tratament în ţară. Un alt raport publicat recent de Eurostat arată că în privinţa numărului de medici, România e pe locul 19 în Uniunea Europeană. Adică spre coada clasamentului. În 2021, aveam în jur 69.000 de medici, arată datele INS, adică 360 de doctori la 100.000 de locuitori. 
Germania este ţara din Europa cu cei mai mulţi doctori: 377.000. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt