Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca şi al Universităţii Oxford declanşează o reacţie puternică a sistemului imunitar în cazul vârstnicilor – Focus Prima TV

Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca şi al Universităţii Oxford declanşează o reacţie puternică a sistemului imunitar în cazul vârstnicilor

Rezultatele promiţătoare ale studiului clinic de fază a doua au fost publicate joi în revista de specialitate The Lancet.

Studiul, care a reunit 560 de adulţi sănătoşi, dintre care 240 cu vârste de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi declanşează o reacţie imunitară similară atât pentru persoanele cu vârste de peste 56 de ani cât şi pentru cele cu vârste de 18-55 de ani.

Persoanele cu vârste mai înaintate prezintă ”un risc semnificativ” de a dezvolta forme grave de Covid-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care citează imunitatea mai scăzută şi posibilele afecţiuni cronice. Cu toate acestea, persoane de toate vârstele riscă să contracteze virusul.

AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford, a anunţat anterior că date interimare au arătat că vaccinul experimental provoacă o reacţie a sistemului imunitar la adulţi tineri şi vârstnici.

”Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate. În acest studiu am…încercat să analizăm reacţiile imunitare la adulţii mai în vârstă şi să răspundem întrebării dacă sistemul imunitar are o capacitate mai scăzută de reacţie pe măsură ce îmbătrânim, a declarat profesorul Andrew Pollard, şeful echipei studiului clinic pentru vaccin de la Oxford.

Pollard a mai spus că ”aceste prime date sunt cu adevărat încurajatoare…arată că obţinem reaţii foarte bune ale sistemului imunitar – chiar şi la peste 70 de ani, ceea ce pare similare cu cele ale adulţilor tineri”.

Vaccinul candidat dezvoltat de Oxford provoacă foarte puţine reacţii adverse şi a declanşat reacţii ale unor părţi ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, la doze scăzute şi standard.

Total
0
Shares
Total
0
Share